Bakverk med banan

Den här banankakan är supergod och helt vegansk. Med limeglasyren får den dessutom en lite lyxigare smak.

Ingredienser

Kaka:

5 deciliter vetemjöl

1 tesked bikarbonat

1 1/2 deciliter farinsocker

1 tesked kanel

1 tesked vaniljsocker

1 kryddmått salt

3 medelstora bananer (måste vara mogna)

1 deciliter rapsolja

1 deciliter havredryck

1 matsked äppelcidervinäger

1 deciliter hackade nötter (valfritt)

Glasyr:

2 deciliter florsocker

1 Lime (saft och skal)

Gör så här:

Smörj en avlång brödform med lite rapsolja. Sätt ugnen på 180 grader.

Börja sen med kakan. Blanda alla torra ingredienser med varandra i en stor bunke. Mosa bananerna med hjälp av en gaffel i en mindre skål och tillsätt bananerna, oljan, vinägern och havredrycken i mjölblandningen. Använd en slickepott och vänd ihop alla ingredienser snabbt, var försiktig så smeten inte överarbetas. Häll över det i formen och ställ det direkt in i ugnen.

Grädda den i mitten av ugnen i 50-60 minuter. Använd en sticka eller tandpetare för att avgöra när den är färdig. Låt den sedan svalna.

När kakan har svalnat kan du börja med glasyren. Tvätta limen och skrubba den gärna försiktigt i ljummet vatten. Riv skalet och lägg det i en liten skål. Blanda sedan samman cirka 1 matsked limejuice med florsockret och rör om tills det blir en tjock glasyr. Häll glasyren över banankakan och garnera med limeskalet. Ställ gärna kakan kallt en stund för att glasyren ska stelna. Färdigt!

Ingredienser till 12 muffins

2 ägg

5 matskedar vetemjöl

1 1/2 deciliter strösocker

1 tesked vaniljsocker

3 matskedar kakao

1/2 kryddmått salt

50 gram smör/margarin

En banan

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda ihop sockret och äggen. Vispa det inte utan rör endast tills det blir en jämn smet. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och rör ner det i äggblandningen. Smält matfettet i mikron eller kastrull och tillsätt det i smeten. Skala och skiva bananen. Klicka ner lite smet i varje muffinsform och lägg ner 1-2 bananskivor i varje form. Grädda muffinsen i nedre delen av ugnen i cirka 8 minuter. Låt svalna en stund innan servering.

Ingredienser till 20 stycken

En mogen banan

3 deciliter jordnötter (saltade)

2 teskedar kakao

1 matsked agavesirap

Riven kokos (till garnering)

Gör så här:

Mixa bananen, jordnötterna, kakaon och agavesirapen till en slät smet/deg med hjälp av en matberedare. Rulla smeten till jämnstora bollar. Rulla bollarna i den rivna kokosen. Låt det sedan stå i kylen i minst en timme för att stelna ordentligt.

Om du inte är ett fan av kokos kan du hoppa över det steget eller byta ut kokosen till något annat. Till exempel kakao eller strössel om du vill att de ska bli lite sötare.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*