Söt mat & dryck till jul

Finns det någon högtid på året då det konsummeras så mycket mat och dryck som just julen? Tveksamt, men å andra sidan inträffar ju fastan strax efter eller strax före om man ska följa den skandinaviska, gamla traditionen. Juliga maträtter och drycker är inte bara goda, de bringar någonting magiskt med en uns av sinnesfrid. Så – för att göra julen extra mysig samtidigt som du inte behöver följa de vanliga julbordstipsen, kan vi ge dig några exempel på god och söt mat och dryck att gotta dig med i jul när snön faller utanför och plogar och saltspridare till ATV gör trivsamma ljud utanför huset. Julen står för dörren och vintern är här.

Mumma

Mumma är en god dryck med anrik historia och dracks mycket förr i tiden. Den tar fortfarande en plats på en del julbord, även om julmusten i de flesta fall stulit den platsen. Mumman är en ersättning för både glögg och must när du har fått nog av varje. Den är söt men passar lika bra till både mat som desserter och bakverk. Prova att ta en kopp mumma som fördryck med lite godbitar som aptitretare. Mumma innehåller en slags julöl, madeira, socker, julmust, kryddor som kardemumma och porter men det finns även andra recept. Det är med andra ord en alkoholhaltig dryck men i dagens trendiga samhälle, kan du även göra mumman alkoholfri.

Kokosströdda knäckäpplen

Testa lite annorlunda julsmaker samtidigt som du får med en dos tradition i det hela. Ett hett och sött tips att ha som efterrätt när skinka och prinskorv är uppätna, är små knäckiga kokosäpplen i grädde. Hur du tillagar äpplena är din sak men grilla dem gärna eller stek i honung och smör. När du ändå kokar knäck kan du avvara lite av den söta smeten med de hackade mandlarna och nötterna och hälla över äpplena. Sedan låter du det bara stelna genom att sätta ut dem på altanen eller balkongen. Slutligen är det dags att servera och det gör du allra bäst med grädde eller vaniljsås. Du kan också ta glass men tänk på att desserten är söt nog som det är med äpplenas sötma och knäckens kolasmak, så gör det inte alltför sliskigt. Sist men inte minst strör du kokosflingor över hela efterrätten och bara njuter!

En version av detta är att steka äpplen, doppa i knäcksmet och sedan direkt doppa den ena sidan i kokosflingor. Sätt därefter en pinne i varje äpple och servera som klubbor till stora och små gottegrisar. En del älskar stekta äpplen medan andra tycker att det har en något egendomlig konsistens och smak. Då kan visserligen kokosen och knäcken hjälpa en bra bit på vägen till en aptitretande dessert.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


mh-purity-lite