Testa vegetarisk lasagne

Är du en person som gillar lasagne? Har du någonsin testat vegetarisk lasagne? Oavsett hur dina svar är på dessa frågor bör du testa vegetarisk lasagne. Förutom att det smakar riktigt gott finns det även en hel del fördelar med att välja just den vegetariska varianten av lasagne. Du kan även göra vegetarisk lasagne på flera olika sätt med olika recept och ingredienser. Om du nu är i tankarna på att tillaga en vegetarisk lasagne och undrar varför du bör göra vegetarisk samt hur den tillagas klargörs det nedan.

Varför just vegetarisk lasagne?

Den stora frågan då: Varför bör du laga just vegetarisk lasagne och inte vanlig lasagne? Det finns flera goda fördelar med att äta just den vegetariska varianten.

– Först och främst är vegetarisk kost överlag billigare. Kött till exempel är oftast väldigt dyrt. Så om du väljer att tillaga och äta en vegetarisk lasagne istället för en vanlig lasagne kommer du att spara lite pengar. Du får helt enkelt mer mat för pengarna.

– Att äta vegetariskt är bättre för miljön. Marknaden för kött ökar på många sätt utsläpp och kräver en hel del utrymme till djuren, vilket i slutändan påverkar miljön negativt. Alltifrån transporter till kväveutsläpp från kor är ogynnsamt för miljön.

– Djuren slipper att behandlas dåligt. I Sverige sköts ändå generellt sett djuren bättre än i andra länder. I vissa fall utsätts djur för riktigt brutala öden som till exempel att de får elstötar innan de slaktas. Om du äter vegetarisk mat eller som i det här fallet väljer den vegetariska varianten av lasagne bidrar du i alla fall inte till sådant.

– Förutom alla dessa anledningar är det även en stor orsak att välja vegetarisk lasagne för att den är riktigt god. Vegetarisk mat har en tendens till att ge mycket fräscha smaker.

Hur tillagas den?

Nu när du är övertygad om varför du ska laga en vegetarisk lasagne kan det vara en fördel om du vet hur det går till att laga den. Som sagt finns det mängder av olika varianter att tillaga en vegetarisk lasagne på och ett sätt är att göra den med halloumi, spenat och pumpakärnor. Den blir fantastiskt god.

Ingredienserna är:

1 paket Barilla lasagne

1 matsked rapsolja

1 vitlöksklyfta

1 gul lök

3 matsked tomatpuré

1 tesked flytande honung

1 grönsaksbuljongtärning

500 gram krossade tomater

2 matskedar hackad färsk timjan (eller 1 tsk torkad timjan, för 4 portioner)

200 gram fryst bladspenat

2 halloumi

4 dl vatten

1 och 1/2 deciliter pumpakärnor

1 och 1/2 deciliter riven prästost

Chiliflakes

Salt

Svartpeppar

Tillagning:

– Ugnen ska stå på 225 grader

– Finhacka vitlök och lök

– Fräs i cirka 3 minuter, tills de får färg.

– Lägg till krossade tomater, tomatpuré, honung, timjan, buljongtärning och vatten.

– Sätt på medelvärme och koka i ungefär 5 minuter utan lock. Efter det lägger du i spenat och väntar i ytterligare 5 minuter av kokning. Sedan kan du ha på salt och peppar. Toppa även med lite chiliflakes om du gillar lite extra hetta.

– Sedan ska halloumin skäras i relativt tunna skivor.

– Efter det är det dags att lägga i lasagneplattorna, tomatsåsen, halloumin och pumpakärnorna. Längst underst och överst ska tomatsåsen vara. Turas om med ovanstående ingredienser däremellan. Använd en form som är ugnssäker. Sist men inte minst tar du lite riven ost på toppen.

– In med formen i ugnen och låt stå i ungefär 20 minuter.

Sedan är det bara att hugga in i den underbart smarriga vegetariska lasagnen!

mh-purity-lite