Hur kost påverkar tänderna

Olika livsmedel påverkar tänder på olika sätt. Kost som innehåller mycket socker är direkt dåligt för tänderna. Det är nämligen så att det finns bakterier i munnen som omvandlar sockret i mat och dryck till syra och när tänderna utsätts för mer syra än de tål kan det uppstå hål och frätskador. Om du tänker på vad du äter och tar hand om dina tänder kommer de att hålla länge. Om du har skadade tänder eller vill förbättra en tands utseende kan tandkronor och tandfasader vara något för dig. Det finns flera olika kronor att välja mellan och tandläkaren är noga med att välja ut den som passar bäst för dina behov. Om en tand är trasig kan tandläkaren slipa tanden och sedan göra en ny krona eller tandfasad. En krona ersätter hela tandens tuggyta och de övriga synliga delarna av tanden. Vem som behöver en nya kronor eller tandfasader är upp till en själv. Ett utseende som du aldrig skulle acceptera kan vara helt normalt för en annan. Om du tycker att dina tänder är fula kommer det påverka din livssituation i negativ bemärkelse. När det går ut över det vardagliga livet är det dags att göra något åt saken. Att få en ny krona eller tandfasad kräver flera besök hos tandläkaren. Tänk på att en konstgjord tandfasad eller krona inte kommer skydda dina tänder från hål. Du måste vara lika noggrann med din tandhälsa som innan.

Kostråd för att skydda tänderna

Det finns några saker som du kan tänka på när det kommer till kost och hur du ska göra för att skydda dina tänder så bra som möjligt. Det bästa är att äta måltiderna regelbundet och försöka att undvika småätande mellan målen. Om du gör det hinner saliven reparera eventuella skador som syran har hunnit göra på tänderna. Om du är törstig mellan måltiderna är den bästa drycken vatten eller andra osötade drycker. Det är bra att äta mat som främjar salivproduktionen, exempelvis fiberrik mat. När du har druckit sura drycker ska du undvika att borsta tänderna direkt efter, vänta helst minst en timme. Det är bra om du försöker hålla nere på sockerintaget på en dag. Helst ska intaget av socker vara mindre än fem procent av det totala dagsintaget. Det är ungefär 25 gram socker per dygn. För att få ett riktmärke för hur mycket du kan äta så är en sockerbit ungefär tre gram socker.

Gå till tandläkaren regelbundet

För att ha en god tandhälsa och undvika frätskador och hål ska du tänka på att borsta dina tänder två gånger om dagen och helst i minst två minuter. Det är också bra att regelbundet gå till tandläkaren för att kontrollera tändernas status.

mh-purity-lite