Utsökta espressobullar

Ingredienser 24 stycken

Degen:

50 gram jäst för söta degar (1 paket)

150 gram smör

5 deciliter mjölk

1 deciliter socker

1/2 tesked salt

1 matsked kardemumma (malen)

13-14 deciliter vetemjöl

Fyllning:

1/2 deciliter hela kaffebönor

200 gram smör (rumstempererat)

4 centiliter starkt kaffe

1 deciliter rörsocker

Garnering:

Ett ägg

Pärlsocker

Gör så här:

Smula sönder jästen i en stor bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm det till 37 grader. Häll det sedan över jästen och rör om tills jästen har smält sönder. Tillsätt socker, kardemumman och saltet till mjölkblandningen och rör om. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta ihop det till en deg. Använd gärna maskin. Den är färdigarbetad när degen släpper från kanterna. Lägg en bakduk över bunken och låt jäsa i en halvtimme.

Mortla kaffebönorna och blanda dem med socker, espresson och smör.

När degen har jäst färdigt, ta upp den ur bunken och placera den på bord som är lätt mjölat. Dela den i två delar. Lägg en del till sidan och kavla ut den andra delen till en stor rektangulär bit. Bred på fyllningen på hela degen och rulla ihop. Skär bitar som är 1 – 1 1/2 centimeter breda. Det är viktigt att alla bullar har samma storlek, annars kommer vissa bli klara mycket snabbare och möjligtvis brännas innan de större bitarna är klara. Du kan självklart välja att göra både mindre och större bullar ifall 1 centimeter låter för lite eller för stort för dig. Tänk dock på att gräddningstiden kan förändras en aning. Gör sedan samma sak med den andra degbiten.

Lägg ut varje bulle på en plåt och täck hela plåten med en bakduk. Låt det jäsa ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

När bullarna har jäst 30 minuter, pensla alla bitar med lite uppvispat ägg och strö på pärlsockret. Grädda de i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. Men håll koll på de ifall de skulle bli klara snabbare.

Tips: Tycker du inte om kaffesmak kan du enkelt byta ut kaffet och göra klassiska kanelbullar, vilket de flesta tycker om. Det är också möjligt att blanda socker med det rumstempererade smöret och endast ha det som fyllning. Receptet är nämligen likadant som detta, enda skillnaden är vilka ingredienser du använder i fyllningen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


mh-purity-lite