Alkohol till vardags och till fest

I Sverige finns det ett alkoholmonopol. Det betyder att det bara är Systembolaget som får sälja starkare alkoholdrycker. I vanliga mataffärer finns det lättöl och alkoholfria alternativ. Men vilka olika typer av alkohol finns det och när passar det att bjuda på det? Finns det alkoholfria drinkar som är lika goda?

När passar det att bjuda på alkohol?

Det finns olika tillfällen då det kan passa mer eller mindre bra att bjuda på alkohol. Om man ska ha en sommarfest kan man göra i ordning sommardrinkar som innehåller alkohol. Till en finare middag kan det också passa sig att servera något glas vin, och kanske en avec till desserten. När det gäller julbord och andra familjehögtider kan det ibland vara så att man inte anser att alkohol är lämpligt. Det är dock väldigt varierande mellan olika familjer.

Olika typer av alkohol

Det finns väldigt många olika typer av alkohol att välja mellan. En del av den, som öl, dricker man i regel som den är. Alkohol som finare Prosecco, champagne och annat mousserande vin kan man antingen dricka direkt eller blanda i olika drinkar. Under senare år har det blivit väldigt vanligt att lägga till exempel sockervadd i vitt vin av olika slag. Vinet får då en vacker färg och en lite sötare smak.

Starkare alkoholhaltiga drycker som vodka, cognac och whisky används ofta i olika drinkar. Vissa väljer också att shotta vodka, eller att ta en whisky till kaffet. Just whisky används också i irish coffee tillsammans med grädde, kaffe och socker.

När det blir för mycket alkohol

Ibland kan det vara så att det blir lite för mycket alkohol för en eller flera personer. Vissa känner själva av att de druckit lite för mycket, eller att de börjar bli lite påverkade. Många kan då sluta dricka alkohol och välja andra alternativ. Det finns också personer som inte alls märker av att de är fulla, eller rent av otrevliga när de druckit för mycket. Det kan många gånger ha med beroende att göra. Om man ska ha en tillställning och vet att det finns personer som inte riktig kan hantera alkohol kan det vara klokt att undvika servering av det.

Att välja alkoholfritt

Man ska inte behöva skämmas för att välja alkoholfritt. Det kan finnas olika anledningar till att man gör det. Graviditet, att man kör, arbete dagen efter eller olika mediciner kan vara orsaker till att man inte kan eller vill dricka alkohol. Det finns flera goda alkoholfria drinkar, alkoholfri öl och mycket annat att välja mellan. Det finns också alkoholfria viner som kan användas i olika drinkar. Man kan också blanda läsk eller kolsyrat vatten med bär, juice eller liknande för att få goda och läskande drycker.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


mh-purity-lite