Bordsskick och etikettsregler

Det finns etikettsregler vid matbordet som är bra att känna till. Dessa regler inkluderar användning av bordsbestick och nödvändiga vanor som behövs när en måltid delas med andra personer.

1. Bestick används från utsidan till insidan: En bra matupplevelse innebär att allt från bestick och bordsskick till matlagning och servering fungerar och därför behöver en restaurangs köksutrustning fungera. Med RMS servicepartner, som besöks här www.servicepartner-rms.se, kan matentusiaster och restaurangägare känna sig trygga med att all köksutrustning är i topptrim. Förutom fungerande köksutrustning innebär en bra matupplevelse basal kännedom om bordsskick. En princip är att placera besticken utifrån och in mot tallriken i den ordning de kommer användas.

2. Bestick har ett språk: Enligt bordsskickets regler och protokoll har bestickens ordning och placering olika budskap, eller “språk” som servitörer kan uppfatta. En allmän regel är att placera besticken på tallrikens sidor vid en pågående måltid. Vid en avslutad måltid placeras gaffel och kniv tillsammans på tallriken.

3. Bröd delas med händerna: Även om brödet ser bra och färskt ut ska det inte föras direkt till munnen. Brödet bryts med händerna i mindre bitar som lätt går in i munnen.

4. Bröd och servett: Bröd och servett ska alltid placeras på vänster sida. Rör inte heller servett eller bröd från någon annan eftersom det kommer betraktas som dålig smak.

5. Servett i knät: Det är kul att se någon äta med servetten på bröstet som ett förkläde. Emellertid är servettens korrekta placering i knät. Servetten placeras där som ett skydd för att undvika fläckar.

6. Skära en bit i taget: Det kan ligga kvar från barndomen att skära upp all mat på tallriken. För att ta ett exempel, en biff ska inte skäras upp helt utan istället skärs en bit av köttet i taget. Endast det stycke kött som ska föras till munnen ska skäras. Allt detta eftersom det inte är korrekt att “lämna” mat på tallriken.

mh-purity-lite