Planera måltider för familjen

En vanlig sak många av oss stöter på varje dag är vad vi ska laga för mat. Ibland står vi framför kylskåpet och har ingen aning om vad vi ska göra, även fast vi kanske har en hel del matvaror att välja mellan. Ett tips på vad du kan göra så du slipper stå där utan någon aning om vad du ska laga är att planera måltiderna i förväg.

Skulle du ha en rätt tajt budget är det bra om du planerar måltider för minst ett par veckor. Det kommer ge dig en bättre koll på vad du behöver betala för matkostnader. Det hjälper dig även tänka på att inte välja de allra dyraste matvarorna. Har du en matbudget är det ett stort plus.

Beställa matkasse

Om du har råd kan det vara smart att beställa matkasse. Du kan välja ifall du vill ha en matkasse för en vecka eller en som räcker ännu längre. Du kan även välja hur många personer ni är. Matkassen innehåller i stort sett alla ingredienser du behöver samt ett recept. Det enda du behöver se till att ha hemma är vissa kylvaror, kryddor och liknande.

När du väljer bland matkassar finns det flera alternativ, om du skulle vara vegetarian kan det finnas alternativ som vegetarisk lasagne eller något liknande. Är du en som äter allt finns det sådana matkassar. Kort sagt finns det något för alla, och med recepten behöver du inte sitta och försöka lista ut vilken mat ni ska äta.

Ät på restaurang

Trots att du planerat maten noga kan det hända saker som gör att du måste komma på något annat att göra till middag eller lunch. Ett lätt och smidigt alternativ är att besöka en restaurang. Men har du tajt matbudget är det viktigt att du verkligen tänker efter innan du lägger dina pengar på snabbmat.

Smarta måltidslösningar

Skulle du ha dagar när du inte har tid att laga mat kan det vara skönt om du har en färdig måltidslösning. Det här är något du kan hitta i affärerna, både i fryst och färsk form. Det finns även kalla alternativ och de som måste värmas i mikron eller ugn.

Skapa en matsedel

Ett annat tips på vad du kan göra angående maten du eller familjen ska äta är att planera och göra matsedlar varje vecka eller månad. Du behöver givetvis inte bestämma vilken maträtt ni ska äta varje dag, men genom att skriva upp ett antal maträtter kommer det bli lättare för dig att veta vad du ska handla.

Smidiga matlådor

Ett sista alternativ som kommer göra det lättare för dig att välja mat varje dag är att göra flera matlådor. Planera in en dag i vecka när du lagar två-tre olika måltider och skapa matlådor av dessa. Då kommer alla i familjen att kunna välja en matlåda och värma upp den till middag eller lunch varje dag. Ett tips är att du väljer maträtter som är enkla att portionera upp, som middag, grytor och liknande. Många måltider går även att frysa in och kommer då hålla längre än några dagar.

mh-purity-lite