Mat och dryck som är bra för din munhälsa

Allting vi äter och dricker påverkar vår munhälsa på mer än ett sätt. De flesta av oss älskar att få äta och dricka gott ibland men vi bryr oss ändå om hur kosten påverkar våra tänder och vår mun. Vi får lära oss redan som små att godis är dåligt för tänderna men vad är då bra att äta för att skada munnen så lite som möjligt?

Bra munhälsa

Med munhälsa så menas inte bara tänderna utan hela munnen såsom tandkött, tunga, gom och svalg. Viktigast för en bra munhälsa är att borsta tänderna regelbundet. Detta bör göras 2-3 gånger per dag, minst 2 minuter per gång och med minst 2 cm tandkräm på tandborsten.

Andra saker som hjälper med munhälsan är att skölja med 0,2 % fluor varje dag, då detta stärker tandytan. Ta gärna en titt på ditt apotek, där finns mycket som kan hjälpa dig lite extra. Till exempel tungskrapor och tabletter mot muntorrhet. Muntorrhet är farligare än man kanske kan tro och kan lätt leda till karies, inflammationer och problem att både tugga och svälja.

Bra kost för din munhälsa

Att kost kan påverka våra tänder är vi alla medvetna om men låt oss titta på vad som faktiskt är bra att äta och dricka. Det finns flera frukter och grönsaker som har en riktigt bra påverkan på din munhälsa. De hjälper bland annat till med att främja produktionen av saliv och att rengöra tänderna. Några bra exempel är grönsallader, äpplen och morötter. Även vissa mejeriprodukter kan ha en positiv inverkan på din munhälsa. Mejeriprodukterna ska vara basiska för att neutralisera syra och några bra exempel är naturell yoghurt, ost och mjölk. Gillar du sötsaker men vill äta det bästa av det sämsta så rekommenderas choklad. Chokladen ska bestå av minst 70 % kakao och fördelen är att den innehåller antioxidanter, vilka hjälper till att bekämpa bakterierna i munnen.

Fler råd för bra munhälsa

Tandläkare rekommenderar ofta att man ska äta tre huvudmål om dagen samt ett par mellanmål. Försök att undvika att småäta under dagarna och skapa istället tydliga rutiner. Så fort du äter något så påbörjas en syraattack i din mun och den slutar inte förrän ca 30 minuter efter ditt intag. Därefter behöver munnen ofta 2 timmar för att återhämta sig.

Det är viktigare att äta på rätt sätt än att äta rätt sorts mat och därför bör småätande undvikas. Försök även att tillaga din egen mat i den mån du kan, då kan du själv kontrollera vad maten innehåller och undvika sötningsmedel och socker som är extra dåligt för munhälsan och speciellt tänderna.

mh-purity-lite